Doelen.
Doelen. Het is een lastig concept, Hoe stel je goeie doelen op die zowel uitdagend als realistisch zijn. En dan heb je ook nog de vraag; wat is voor mij belangrijk? Zonder duidelijke doelen ga je door het leven als een kip zonder kop, je loopt het pad dat je loopt maar hebt geen visie op het eind doel. Zo zul je zelden iets bereiken en gewoon hetzelfde rondje blijven lopen. Het stellen van doelen kun je zien als een eindpunt vaststellen, de weg ernaar toe is nog niet bekend maar je weet in ieder geval waar je heen wilt, dit geeft een referentie punt om op ieder moment van je route te kunnen kijken, hoe gaat het en wat kan ik verbeteren om dichter bij mijn doel te komen. maar hoe stel je nou een goed doel?
Als eerste is het belangrijk om te weten, wat is belangrijk, en voegt waarde toe voor mij? vanuit hier kun je de eerste doelen stellen, doelen zoals: ik wil een betere band met mijn broer, ik wil meer boeken lezen of ik wil betere cijfers voor wiskunde halen, en hoewel dit mooie doelen zijn, is het nog vrij onduidelijk. Dus in stap twee moet je deze doelen duidelijker maken voor jezelf. Dit doe je door een meetbare indicator toe te voegen aan het doel, een waarde. Bijvoorbeeld ik wil elke week een quality-time uurtje met mijn broer spenderen, ik wil 15 boeken lezen, of ik wil 5 voldoendes halen voor wiskunde. Nu je doelen meetbaar zijn kun je daadwerkelijk kijken of je je doelen ook hebt behaald of dichterbij komt.
Als ik een opdracht krijg voor school spreek ik altijd de volgende woorden uit: “ik ga op tijd beginnen aan dit project.”, helaas gebeurt dit vervolgens zelden. Dit leidt uiteindelijk tot het voorval dat ik één avond voor de deadline alles zit te maken. Ik ben niet de enige die dit overkomt. Het hebben van een deadline zorgt er dus voor dat er daadwerkelijk ook wat gedaan word. dit principe gaan we ook toepassen op onze doelen.
Door een Deadline te binden aan onze doelen krijgen we een duidelijk beeld van hoeveel werk er te doen is, we krijgen een idee van wat er moet gebeuren maar vooral ook hoe snel (of rustig aan). zonder deadline kun je altijd zeggen, ik ga morgen wel wat met mijn broer doen, ik kan volgende toetsweek wel gewoon beter leren of ik kan later dat boek nog wel lezen. Het stellen van deadlines voorkomt oneindig uitstelgedrag.
Nu weten we wat we willen doen en voor wanneer wij dit willen doen. nu nog een plan. Door je het uitvoeren van je doelen langzaam op te bouwen is het makkelijker om er mee te starten. Het feit dat zoveel nieuwjaar resoluties het niet halen is omdat bijvoorbeeld een niet sporter zegt “ik ga vanaf vandaag elke dag naar de sportschool voor de rest van mijn leven”, dit heeft natuurlijk weinig kans op slagen. Door langzaam op te bouwen geef je jezelf de tijd om zelfvertrouwen te ontwikkelen, langzaam aan ga je over jezelf denken “zie je wel, ik kan mijn doelen halen.”.
het uitwerken van een plan kan een simpel rekensommetje zijn bijvoorbeeld: ik wil komende 3 maanden 3 boeken lezen.
Boek A is 150 pagina’s
Boek B is 180 pagina’s
Boek C 300 pagina’s
dit betekend dat je in 90 dagen 630 pagina’s moet lezen, dit betekent slechts 7 pagina’s per dag, nu vallen die 3 boeken toch best mee.
Vervolgens kun je zelfs nog dit plan uitwerken op papier. door een poster op te hangen met 90 individuele blokjes kun je elke dag na het lezen van 7 pagina’s een vakje afvinken. deze visualisatie van je progressie geeft een directe motivatie om het behalen van je doel bereikbaar te maken.
Wat zijn jouw doelen?