Slaap.

pexels-daria-shevtsova-2030427.jpg

Slapen doen we allemaal elke dag. Maar toch is er een vreemd stigma rondom slaap, zo zou slaap verspilling van de tijd zijn. Uitspraken als “Ik slaap wel als ik dood ben” zijn in het zakenleven geen bijzondere opmerkingen. Terwijl slaap ontzettend belangrijk is, het geeft je lichaam de tijd om uit te rusten, te herstellen en te groeien (de meeste groeihormonen komen vrij tijdens onze slaap). Ook zijn de gevolgen van slaaptekort niet wenselijk, zo kun je bij een tekort aan slaap last krijgen van geheugen verlies, moeite met denk- en concentratiewerk, last van stemmingswisselingen, een verhoogde kans op diabetes en nog vele andere nare aandoeningen. Slaap is dus erg belangrijk. Desondanks hebben veel mensen moeite met voldoende slapen, ze slapen te kort, onregelmatig of soms zelfs helemaal niet.

20 - 25 Procent in de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar geeft aan moeite te hebben met in slaap te komen. Opvallend is dat bij vrouwen de percentage voor moeite met in slaap komen, doorslapen en ongewenst vroeg wakker worden hoger zijn dan bij mannen. Maar wat kun je nou doen om de kwaliteit van slaap te verbeteren?

Als eerste is het gebruik van Smartphones, IPads, Televisies, computers of andere beeldschermen in de uren voor het slapen gelinkt aan een verslechterde kwaliteit van slapen, hierom raad ik aan het gebruik van beeldschermen minimaal één uur voor het slapen te vermijden. Maar wat moet je dan doen in dat uur? Dit brengt mij meteen bij stap 2, Creëer een avondroutine, door elke avond voor het slapen dezelfde handelingen uit te voeren geef je je brein de melding: we gaan ons klaarmaken om te slapen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt omdat je brein hier op voorbereidt is. Een prettige avondroutine is voor iedereen verschillend, zo vind ik het prettig om in de avond een boek te lezen, yoga te doen of nog even het een en ander aan opruimwerk te doen. Terwijl een ander het misschien prettig vind om een rondje te gaan wandelen. Om erachter te komen wat jij prettig vindt kun je van verschillende dingen uit proberen. In het onderstaande PDF bestand kun je elke dag invullen hoe je hebt geslapen. door dit enkele dagen te doen zal je jouw slaappatroon herkennen, hier kun je vervolgens de nodige veranderingen in aanbrengen.

Een aantal dingen die jij kunt doen in de voorbereiding voor het slapen zijn: een planning voor morgen maken, kleren voor morgen klaarleggen, een rondje wandelen(zonder telefoon), yoga, een boek lezen, reflecteren op de dag, even opruimen, brood smeren voor morgen. Door je voor het slapen gaan voor te bereiden op de volgende dag zet je je mindset alvast klaar voor morgen, je zult voorbereid de volgende dag ingaan waardoor morgen een effectievere dag wordt.

Door een regelmatig slaappatroon te creëren zal de kwaliteit van slaap snel veranderen. Sinds ik met mijzelf heb afgesproken ik tussen 22:00 en 22:30 in slaap wil vallen en tussen 6:00 en 6:30 wakker wil worden, merk ik dat dit mij met steeds meer consistentie lukt en ik de hele dag door veel meer energie heb. Ook ben ik de hele dag vrolijker én heb ik minder moeite met opstaan. ik word nu zelfs regelmatig vlak voor mijn wekker gaat om 06:00 uit mijzelf wakker. Dit geeft mij ‘s ochtends de mogelijkheid om energiek de dag te starten, Een goed begin is het halve werk.

Een telefoon vraagt constant jouw aandacht, de geluidjes die jou telefoon maakt zijn zo ontworpen zodat het brein daar direct aandacht voor heeft. Dit effect zorgt ervoor dat, als jij ‘s nachts een berichtje krijgt, jou brein hier stevig op reageert, je zult dus een beetje of volledig wakker worden. Deze slaaponderbrekingen zorgen ervoor dat de kwaliteit van slaap achteruit gaat, en hierom is het verstandig om alle telefoons, laptops, etc. uit de slaapkamer te houden. Als je de telefoon gebruikt als wekker is het verstandig om een daadwerkelijke wekker aan te schaffen.

Slaap is ontzettend belangrijk, het is niet alleen ontzettend goed voor je, het is ook nog eens verschrikkelijk prettig om een goede nacht te slapen, en daarom is het een verstandig idee om slaap de aandacht te geven die hij verdient.



Slaaplekker.










Previous
Previous

Dat ene idee.

Next
Next

Social Media Detox.